Droh!me Melting Park, een overtuigend voorbeeld van een publiek-private samenwerking!

Droh!me Melting Park, een overtuigend voorbeeld van een publiek-private samenwerking!

Brussel, 14 september 2016 - Het is officieel! Het Brussel Hoofdstedelijk Gewest heeft, in samenwerking met de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), de renovatie van de historische gebouwen van de hippodroom van Ukkel-Bosvoorde voltooid. Op woensdag 14 september worden de verschillende gebouwen - de Grote Tribune, het Weeglokaal, de Kleine Tribune en de Vertrektoren - officieel ingehuldigd door de Minister-President, in de aanloop naar de Open Monumentendagen 2016.

Het is een belangrijk moment voor de Brusselaars die dit Brusselse pareltje in zijn vroegere staat hersteld zien. Na het verdwijnen van de paardenrennen in 1995 geraakte de site geleidelijk aan in verval. Dankzij de werken hervinden de gebouwen nu hun vroegere pracht in een omgeving die zelf ook werd gesaneerd en schoongemaakt. Het geheel werd opgewaardeerd door Droh!me Invest, de privéonderneming die de ontwikkeling van de site voor haar rekening neemt.

De renovatie, die de traditionele, zeldzame restauratieambachten alle eer aandoet, revaloriseert dit opmerkelijke erfgoed waarvan het eerste gebouw dateert uit 1875. De gebouwen worden als “gesloten ruwbouw” opgeleverd aan Droh!me, dat zal instaan voor de binneninrichting en de verdere herinrichting van de site.

Programma voor de komende maanden

Droh!me heeft een programma uitgewerkt dat de gerenoveerde gebouwen en de gesaneerde site alle eer aandoet.

De feestelijkheden beginnen aanstaande zondag 18 september in de Grote Tribune, met een gloednieuw concept: Lazy Sunday. Van 9 tot 22 uur kan het publiek er terecht voor tal van originele activiteiten, met voor elk wat wils. Wie veel energie heeft, kan zich op het sportieve parcours werpen (nordic walking, oriëntatielabyrint, golf, rollerski ...) of zich herbronnen tijdens een yogaworkshop (lessen voor kinderen, volwassenen en senioren). Van 10 tot 14 uur kunnen fietsliefhebbers naar een customizing workshop voor fietsen. Lekkerbekken zijn vanaf 10.30 uur welkom voor een heerlijke brunch. Wie alles wil weten over de geschiedenis van de voormalige hippodroom van Ukkel-Bosvoorde, kan deelnemen aan de geleide bezoeken die op de Open Monumentendagen worden georganiseerd. Levensgenieters zullen graag de Lazy Market ontdekken, waar bioproducten en creatieve workshops (kunstwerken, juwelen, textiel, foto’s en performances ...) in de kijker staan. Kunstliefhebbers kunnen in de zalen van de Grote Tribune de tentoonstelling Tribune aux Artistes bewonderen. En om deze schitterende zondag in stijl af te sluiten en nog even te laten voortduren, wordt vanaf 19.30 uur een laatste glas geheven tijdens de concerten van La Bande à Juju (Soul/Funk) en Laurent Vigneron and the Po’Boys (New Orleans Jazz).

Zondag 16 oktober is het de beurt aan de Dag van de Appel (Apple Day) om Droh!me aan te doen. Een concept dat de appel in al zijn vormen viert en de Brusselaars uitzonderlijk de mogelijkheid biedt om 100 % natuurlijk biologisch appelsap te laten persen bij de mobiele fruitpers.

Naast deze evenementen voor het grote publiek, opent De Grote Tribune de deuren voor een volwaardig, sportief evenement met pilates, yoga en nordic walking. De ruimte is op aanvraag eveneens beschikbaar voor privé-evenementen. Het contrast tussen het gerenoveerde gebouw en het interieur dat bewust in zijn ruwe staat werd gelaten, creëert een uiterst geslaagd effect (meer info op www.drohme.be).

Intussen gaat het ook in de Kleine Tribune vooruit, waar spoedig met de inrichtingswerken wordt begonnen. De Kleine Tribune biedt vanaf volgend jaar twee prachtige zalen, die vooral voor kinderen zullen bestemd zijn. Deze nieuwe ruimte die zich op de kindertijd en de natuur richt, zal voornamelijk scholen, verjaardagsfeestjes en kinderworkshops verwelkomen.

Om het rijtje van gerenoveerde gebouwen af te ronden, heeft Droh!me Melting Park een aanvraag ingediend om in het Weeglokaal een brasserie te openen. Gesprekken om een partner voor dit nieuwe avontuur te vinden, zijn al vergevorderd. De decoratie en de aangeboden gerechten zullen in de geest van de site zijn. Afhankelijk van de toekenning van de vergunningen, zal het restaurant zijn eerste gasten in de herfst van 2017 kunnen ontvangen!

Een constructief samenwerkingsproces

Droh!me biedt de Brusselaars de mogelijkheid om zich de prachtige ruimte van de hippodroom Ukkel-Bosvoorde opnieuw toe te eigenen. Laten we niet vergeten dat de site gedurende meer dan een eeuw een centrale sociale en recreatieve rol in Brussel speelde. Droh!me wilde deze uitdaging opnieuw aangaan en ontwikkelde een inspirerend project: het Droh!me MeltingPark. Een recreatiepark in het teken van de natuur, sport, cultuur, educatie en biodiversiteit in de stad; dat families verenigt, een sterke band met het Zoniënwoud creëert en een trekpleister wil worden op toeristisch, cultureel en educatief gebied.

Het ambitieuze project zal eind 2018 helemaal operationeel zijn, na een lang proces voor het verkrijgen van de vergunningen en voor overleg met alle partijen die bij de renovatie van deze buitengewone site betrokken zijn.

Een project dat instaat voor het milieu en overleg pleegt met alle betrokken partijen.

In dit stadium start een effectenstudie die zes maanden zal duren. Een cruciaal moment voor het project omdat aan de hand van de studie de impact wordt gemeten rond een aantal sleutelvragen over mobiliteit, geluidshinder, Natura 2000, verlichting, verwerking van het afvalwater, enz.

Op het einde van deze studie en na een tweede openbaar onderzoek, zal het project evolueren in functie van de aanbevelingen en opmerkingen.

Droh!me Melting Park zal het resultaat zijn van een project dat openstaat voor overleg en advies van de betrokken partijen. Het park moet een voorbeeld worden van een geslaagde publiek-private samenwerking. Het zal eveneens het tastbare bewijs zijn dat optimisme, in combinatie met durf, wilskracht en strijdlustigheid, het mogelijk maakt om vooruitgang te boeken en een project te ontwikkelen dat beantwoordt aan de noden van het Gewest en zijn inwoners, en dat bepalend is voor de internationale uitstraling van Brussel.

 

Meer informatie

Michel Culot/Donatienne Wahl                                                                               

Droh!me Invest                                                                                                                            

Tel          02 6130909                                                                                                                   

Mail       MCulot@vo-group.be; DWahl@Droh!me.be    

Contacteer ons
Over DROHME Park

Meer dan twintig jaar lang werd de geklasseerde site van de hippodroom van Ukkel-Bosvoorde aan haar lot overgelaten. Maar dankzij DROHME, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Europese EFRO-fondsen bruist de plek als nooit tevoren.

Sinds 2014 is het park steeds mooier en aantrekkelijker geworden, tot grote vreugde van de wandelaars, joggers, ruiters en fietsers die deze magische plek herontdekken.

DROHME is een levend park met een boeiende voorgeschiedenis, een plaats die aanzet tot ontdekken en ontmoeten. Het park pakt ook regelmatig uit met activiteiten voor jan en alleman. Onthaasten, ontmoeten, ontspannen … mettertijd worden aan het bestaande programma steeds nieuwe opties toegevoegd voor een heerlijk dagje uit, hetzij alleen, hetzij met vrienden of familie.

DROHME Park
Terhulpsesteenweg 53A
B-1180 BRUSSEL